Facebook
HÍREK
2019. október 10.
A Smaragd
Története

A smaragd is, mint megannyi ékszer az ősi egyiptomi kultúrához vezethető vissza. A legendák szerint Kleopátra királynőnek számos bányája volt Egyiptomban, és annyira szerette ezeket a köveket, hogy nemcsak ékszerként hordta de még palotáját falát is ezzel a kővel szépítette ki.
Későbbiekben a római uralom alatt a legtöbb bánya, és lelőhely kimerült, így a nemes egyszerűséggel mindenki megfeledkezett ezek létezéséről.
A smaragd a drágakövek között méltán az egyik leghíresebb a világon. Királyok, uralkodók évezredek óta díszítik ékeiket ezzel a különleges kővel. Csiszolásuk többféleképpen történhet. A legelterjedtebb, az úgynevezett „smaragd” csiszolás, amit meglepően az ékszer után kapott ez a technika. Ilyenkor a köveket négyszögletes, téglalap formára csiszolják. Érdekesség, hogy ez a csiszolási forma a gyémántoknál is elterjedt dolog.

Melyek a legértékesebb smaragd kövek?

Smaragdok értékét a bennük lévő zárványok vizsgálatával tudják kideríteni a szakértők. Ezek alapján a kő földrajzi eredetét is meg lehet határozni. Minél kevesebb zárvány van egy kőben, az annál értékesebb lesz, emellett még a színük is árulkodhat értékükről. Minél erősebb és egyenletesebb zöld színű követ fogunk a kezünkben, annál nagyobb az esélye, hogy egy igazi különlegesség van a birtokunkban.
A képre kattintva galéria nyílik